کاربردهای هوش مصنوعی در زمینههای مختلف رو به گسترش است و صنایع هوافضا نیز از این قاعده مستثنا نیستند. شرکت مشاورهی Accenture که در زمینهی ارائهی خدمات مشاورهی فناوری تخصص دارد، اخیرا گزارش سالانهای منتشر کرده است که خبر از افزایش نفوذ هوش مصنوعی در حوزهی هوانوردی میدهد. بر اساس این گزارش، بیش از ۸۰ درصد مدیران ارشد در حوزههای هوافضا و صنایع دفاعی، انتظار دارند در سالهای آینده شاهد استفاده از هوش مصنوعی در کنار استفاده از منابع انسانی خود باشند.
شرکت Accenture و برخی از مشتریان ردهبالای این شرکت در حوزهی فناوری هوافضا، هماکنون در زمینهی پیشبینی و فرایند تصمیمگیری از هوش مصنوعی سود میجویند؛ استفاده از هوش مصنوعی اجازه میدهد بتوان از نیروی انسانی جهت انجام دیگر پروژهها استفاده کرد. جالبتر اینکه نرخ استقبال از هوش مصنوعی به حدی بالا است که مشاورانِ شرکتها را شگفت زده کرده.
جف ویلیز، مدیر تحقیقات بینالمللی Accenture در حوزهی هوافضا و صنایع دفاعی، در مصاحبه با نشریهی Aviation Week اظهار داشت:
این یک تغییر بزرگ در مقایسه با سال گذشته است. از هر پنج مدیری که مورد نظرسنجی قرار گرفتند، چهار نفر از آنها اظهار کردند که در دو سال آینده هوش مصنوعی در کنار انسانها خواهد بود. این [تغییرات] واقعا سریع هستند.
بر اساس گزارش منتشرشده، ۷۰ درصد از مدیران فعال در زمینهی هوافضا و امور دفاعی انتظار دارند که استفاده از فناوریهای جدید طی دو سال یا مدتی کمتر امکانپذیر باشد. نیمی از این مدیران اکنون سرمایهگذاری در زمینهی هوش مصنوعی، اینترنت اشیاء، روباتیک و ماشینهای خودکار را شروع کردهاند.
به عقیدهی این مدیران، فناوریهای جدید بیش از همه در زمینهی تولید مؤثر خواهند بود و پس از آن، امنیت و تحقیق و توسعه، بهترتیب دو حوزهای هستند که بیشتر از دیگر حوزهها تحت تأثیر فناوریهای جدید قرار خواهند گرفت. اما علاوه بر امور روزانهی این شرکتها، هوش مصنوعی در فعالیتهای مدیریتی نیز نقش بازی میکند. از میان هر پنج مدیری که در نظرسنجی مؤسسهی Accenture شرکت کردهاند، چهار نفر اذعان داشتهاند که بیشتر از گذشته از دادهها برای خودکارسازی تصمیمگیریهای حیاتی استفاده میکنند.
واقعیت افزوده در تولید موتور هواپیما
بیش از ۹۴ درصد از شرکتکنندگان در نظرسنجی معتقد بودند که استفادهی روز افزون از فناوریهایی همچون واقعیت افزوده، ابزارهای متصل به اینترنت و روباتیک، نحوهی حضور ما در محیطهای فیزیکی را تغییر خواهند داد. هرچند نمایندگان شرکتها توضیحات بیشتری در این رابطه ارائه نکردند؛ اما جان اسمیت، مدیر بخش بینالملل امور هوافضا و صنایع دفاعی در مؤسسهی Accenture، مثالی در این زمینه مطرح کرده است. به گفتهی وی، یکی از تولیدکنندگان مطرح هواپیما، مدیران و مهندسان کارخانههای تولیدی را از طریق واقعیت افزوده به یکدیگر مرتبط میسازد. این مسئله موجب کاهش زمان لازم برای سفرها و همچنین هزینههای مربوطه میشود.
اما مدیران از این مسئله نیز آگاه هستند که نیاز روزافزون به اشتراکگذاری اطلاعات، تبدیل به چالشی فزاینده خواهد شد. حدود ۹۰ درصد از مدیرانی که در این نظرسنجی شرکت کردند، اعلام داشتند که شرکتهایشان انتظار دارند اشتراکگذاری اطلاعات با شرکای تجاریشان در دو سال آینده افزایش پیدا کند. به عقیدهی ویلیز، اکنون دادههای بسیار بیشتری در دسترس است؛ ولی مشکلاتی در زمینهی اعتمادسازی برای اشتراکگذاری این دادهها وجود دارد.